Bijles helpt

‘Bijles in plaats van blijven zitten’

UTRECHT – In plaats van blijven zitten, kunnen leerlingen aan het voortgezet onderwijs beter tijdens de zomervakantie of buiten schooltijd extra bijlessen volgen.

Op die manier verdoet de leerling zijn tijd niet met vakken waar hij of zij wel goed in was en kost het de overheid ook minder geld.

Het geld dat door het ministerie wordt uitgegeven aan leerlingen een heel jaar opnieuw te laten volgen, kan gebruikt worden voor die bijlessen.

Dat betoogt onderwijsvakbond CNV Onderwijs. Volgens de vakbond blijven leerlingen op die manier gemotiveerd. ”Als je niet goed bent in één of twee vakken, is het beter om daarin bijgeschoold te worden in plaats van alle vakken opnieuw te moeten doen”, aldus een woordvoerder van CNV Onderwijs.

Mogelijk

Overigens moet het voor sommige leerlingen wel mogelijk blijven om een heel jaar opnieuw te doen. ”Voor bepaalde scholieren is dat gewoon beter. Zij kunnen misschien meerdere vakken niet bijbenen.”

“Dan moet er gekeken worden wat beter is: onderwijs op een lager niveau of het jaar nog een keer. Maar het moet in overleg met de school, ouders en leerlingen gebeuren.” De vakbond hoopt dat er snel een pilot gestart kan worden met deze nieuwe opzet.

Ook onderwijsbond AOb ziet wel wat in het voorstel. ”Zittenblijven is een probleem. Het helpt niet: leerlingen gaan er niet beter door presteren”, aldus een woordvoerder. Maar er moet wel wat tegenover staan voor de leerkrachten die tijdens de zomervakantie aan de bak moeten om leerlingen bijles te geven.

”Als de supermarkt op zondag open is, wordt het personeel dat dan werkt gewoon extra betaald. Dat moet ook zo zijn voor leraren die ’s avonds of in de zomervakantie overwerken.”

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *